Bij het project Vervanging F-16/Verwerving F-35 hebben drie ministeries een rol in de politieke besluitvorming: het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën. Hoewel elk ministerie een eigen rol heeft, sturen de ministers veel brieven samen naar de Tweede Kamer.

Ministerie van Defensie

Het Ministerie van Defensie wil zijn jachtvliegtuigen vervangen en bepaalt welk toestel het daarvoor gelet op haar taken het beste kan aanschaffen. De aankoop van nieuwe jachtvliegtuigen betaalt het Ministerie van Defensie uit de eigen begroting.

Ministerie van Economische Zaken

Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) zorgt voor het zoveel mogelijk inschakelen van de Nederlandse luchtvaartindustrie in het Joint Strike Fighter (JSF)-programma.

Ministerie van Financiën

Het Ministerie van Financiën bewaakt dat het Rijk geen onverantwoorde financiële risico’s loopt. Het ministerie is ook betrokken bij de afspraken met de Nederlandse luchtvaartindustrie over het afdragen van een deel van de JSF-gerelateerde omzet aan de Staat.

Overzicht documenten Vervanging F-16

De Algemene Rekenkamer heeft een overzicht gemaakt van alle documenten die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de vervanging van de F-16. U vindt dit in de tijdbalk. U vindt dit in de tijdbalk en onder de publicaties.