JSF-toestellen voor niet-partnerlanden

Ook landen die niet deelnemen aan het internationale JSF-programma kunnen de JSF kopen. Zij kopen het toestel dan als exportproduct van de Verenigde Staten. De VS volgt voor zulke wapenverkopen de procedure van ‘Foreign Militairy Sales’ (FMS)

FMS houdt in dat het kopende land niet rechtstreeks zaken doet met het producerende bedrijf, maar met de Amerikaanse overheid.

De partnerlanden, en dus ook Nederland, die samen het toestel hebben ontwikkeld, ontvangen royalty’s voor elk via FMS verkocht JSF-toestel.

Tot dusver hebben de volgende landen de JSF via FMS besteld:

  • Israël
  • Japan
  • Zuid-Korea

Israël

Israël heeft volgens het Nederlandse Ministerie van Defensie in 2010 besloten om via Foreign Military Sales (FMS) 19 JSF CTOL-toestellen aan te schaffen en een optie genomen op extra toestellen. In februari 2015 tekende Israël voor 14 extra toestellen. De eerste Israëlische toestellen zijn eind 2016 en begin 2017 aan Israël geleverd.

Japan

Volgens het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft Japan in 2011 besloten om via Foreign Military Sales (FMS) 42 JSF CTOL-toestellen aan te schaffen. De eerste vier toestellen zijn eind 2016 en begin 2017 geleverd aan Japan.

Zuid-Korea

Volgens het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft Zuid-Korea in 2014 besloten om via Foreign Military Sales (FMS) 40 JSF CTOL-toestellen aan te schaffen. Deze toestellen worden tussen 2018 en 2022 geleverd.